PEDIATRIE: Infecția urinară la copii - simptome, diagnostic și tratament

PEDIATRIE: Infecția urinară la copii - simptome, diagnostic și tratament

Infecțiile de tract urinar sunt relativ frecvente la copii. În primul an de viață sunt întâlnite cu precădere la fetițe datorită particularităților anatomice.

În cazul infecțiilor de tract urinar recurente poate fi vorba de  anumite malformații ale rinichiului și căilor urinare fiind necesare anumite investigații mai complexe. Poate fi necesar chiar un tratament chirurgical.

La Spitalul Pelican avem posibilitatea să facem toate aceste investigații, începând cu ecografia abdominală, cistografia micțională, uro CT, uro RMN, având la dispoziție toată paleta de investigații pentru a pune diagnosticul și a decide care este conduita terapeutică cea mai bună.

Dr. CRĂCIUN ADRIAN, medic primar Pediatrie, medic specialist ATI-Pediatrie:
“Infecțiile de tract urinar reprezintă o patologie destul de înșelătoare pentru că nu au niște simptome foarte specifice, în special dacă ne gândim la copilul mic, la sugar, în primul an de viață.

De obicei reprezintă mai degrabă un diagnostic diferențial decât un diagnostic de primă intenție. Atunci când un copil este febril și nu găsești o cauză respiratorie sau digestivă, te gândești la o infecție urinară.
       La copilul mic nu există simptome specifice. Nu apar acele simptome de durere la micțiune și urinare frecventă specifice adultului și copilului mare. Din aceste considerente, la vârstele mici, diagnosticul se stabilește adesea atunci când copilul este deja febril și cu stare generală modificată, ceea ce înseamnă că suntem în stadiul de infecție urinară înaltă sau pielonefrită. Riscurile în această situație sunt mult mai mari, starea generală este modificată, copilul este deshidratat, cu acidoză metabolică. El necesită un tratament cât mai precoce cu perfuzii și antibiotice pe o perioadă de cel puțin 10-14 zile.
La prima infecție de obicei nu sunt necesare investigații suplimentare, în special dacă e vorba de fetițe, în cazul cărora uretra este mai scurtă iar riscul de infecție urinară este mai mare. Dar dacă infecțiile urinare se repetă, cu siguranță trebuie apelat la investigații imagistice pentru că poate fi vorba de o malformație de căi reno-urinare cum ar fi stenoze sau reflux vezico-ureteral.

În prezent, marele avantaj este că, în general, sarcinile sunt monitorizate inclusiv ecografic, și de cele mai multe ori aceste malformații sunt cunoscute încă din viața intrauterină. Se poate astfel interveni din timp evitându-se pierderea suplimentara a funcției rinichiului.

În trecut, când nu erau disponibile aceste monitorizări descopeream copii în stadii de insuficiență renală terminală la vârste de 10-12 ani când nu se mai putea interveni.

Infecția urinară se tratează în primul rând cu antibiotic, de preferat, în funcție de sensibilitatea microbului. În al doilea rând, există o serie de urodezinfectante. Dacă discutăm de infecții urinare recurente, de anumite malformații,  atunci poate interveni în discuție și tratamentul chirurgical.

La Spitalul Pelican avem posibilitatea să facem toate aceste investigații, începând cu ecografia abdominală, cistografia micțională, uro CT, uro RMN, avem toată paleta de investigații de laborator necesare pentru a pune diagnosticul iar în cadrul compartimentului de chirurgie pediatrică a spitalului nostru putem rezolva chirurgical cea mai mare parte a malformațiilor rinichiului și căilor urinare".

 

INFORMATII SI PROGRAMARI:

Pentru a beneficia de servicii medicale la SPITALUL CLINIC PELICAN Oradea, va puteti programa astfel:
- online, pe site-ul SPITALULUI CLINIC PELICAN Oradea (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programari online” si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale  dorite
- email: callcenter@spitalpelican.ro si veti fi contactat in cel mai scurt timp pentru stabilirea datei la care doriti sa beneficiati de serviciile medicale dorite
- telefonic, la Call Center 0259.444444, cu timp de asteptare (cateva minute)